Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Wednesday, March 14, 2007

Среќен Pi-ден !!!

После подолг период еве ме повторно. Не кренав раце од блогосверата, едноставно некои активности имаа многу поголем приоритет и неможеа да бидат запоставени, така да ми остануваше многу малку слободно време. Морам да признаам дека понекогаш не помислував да го уклучам компјутерот (дома) дури неколку дена.

Инсталирањето на неопходните "закрпи" за што побезбедна имплементација на 2007 Daylight Saving Time беше една од поважните активности кои ги работев на работа. Помина фамозниот 11 Март, сега за сега се е во ред.
Поради оваа промена моментално, Чикаго е 6 часа зад Скопје (нормалната разлика е 7 часа) и тоа ќе потрае до 1 Април кога се ќе си дојде на свое.

Неодамна го посетив New York. Тоа беше моја прва посета на овој фантастичен град. Гужва, уличен хот дог, Central Park ќе ми останат во сеќавање.

Да се вратам во реалноста. Вчера добив mail од Sun Microsistems ме канат да учествувам во тестирањето на GlassFish V2 Beta. Добро, mail-ot не беше специјално до мене туку до Firstname и започнува со Dear [Firstname]...
Сега одма се прашувам, дали пораката ја генерирале во GlassFish работна околина?! :-)
Во mail-от понатаму се нагласува дека четворица учесници, чиј придонес ќе биде оценет како најдобар, може да добијат Apple iPod Nano со 2GB меморија. Всушност учесниците ќе го оценуваат продуктот, читај тестираат.
Ако е од Sun, МАЛКУ Е!!! Плус е ограничен на државите од кои доаѓаат учесниците. За жал ја нема Македонија.

Среќен Pi-ден

За крај сакам да ве прашам дали знаете дека денес е Денот на бројот Pi?
Имено, овој ден е прифатен како официјален празник на математичката константа Pi.
Се празнува во Математичките оддели кои се дел од образовните и научно истражувачките центри.
Математичарите го празнуваат на најразлични начини, еве некои од поинтересните:


  1. Конвертирање ги работите во Pi

    1. На пример за 12 часот велат Pi/2

      Ако некој има 31 година, велат дека е стар 10pi години. Кога е вашиот следен Pi роденден?

  2. Јадење храна која почнува на Pi: пица, пита, ...

Еве неколку адреси кон интернет страници кои имаат интересни информации поврзани со денешниот ден:
PiDay.org
Како да го прославите Pi-денот.
Активности за Pi-денот
Доказ дека 22/7&>Pi
СРЕЌЕН Pi ДЕН !!!

Но, денес не е само значаен за бројот Pi. На 14 Март 1879 година е роден Алберт Ајнштајн (1879-1955)


Значи навистина посебен ден!!!

Comments on "Среќен Pi-ден !!!"

 

Blogger volan said ... (8:53 AM) : 

Среќен ден и за тебе ...

 

Anonymous Moby said ... (7:13 PM) : 

of topic :)
ti go procitav postot za sudoku navremeto ,vo megjuvreme i po makedonskive vesnici ima sudoku za reshavanje .
Samo shto znam ,otkako go reshiv prviot sudoku (i edinstveniot) mi stana dosaden .
deka site se reshavaat na istiot princip .
pozdrav.

 

Blogger Teko said ... (2:42 PM) : 

Moby, можеби би ти бил по интересен ако кога го решаваш се трудиш да победиш нечие време.
На пример, овде во некои весници има време за кое некои Судоку манијаци го решиле поставеното Судоку

 

Anonymous Moby said ... (9:43 PM) : 

така може !
:}

 

post a comment