Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal


Во SoftwareMK
Во Најди!


Hits:
Virtual Macedonia 

Topsites


PageRank Checking Tool
 View My Public Stats on MyBlogLog.com
World Cup 

Counter


Powered by Blogger


View My Stats

Sunday, November 26, 2006

1.01MB/s

Најмногу до сега ...

Friday, November 03, 2006

Син екран, жолти букви и OpenVMS - Идила :-)

OpenVMS, е последниот оперативен систем кој што морав да го научам, и тоа за многу кратко.
Добро, морам да признаам дека не го познавам толку за да можам да се фалам со тоа.
Син екран, жолти букви, идила :-) VAX едиторот е приказна сама за себе.

cd disk$oradata4:[tekic.oracle]

ќе ме однесе до директориумот oracle кој е дел од профилот tekic и се наоѓа на дискот oradata4.

Ако сакам да пребарувам некој фајл кој се наоѓа во профилот tekic, тогаш ја користам следнава команда

dir disk$oradata4:[tekic...]ime na datotekata

ако сакам да отидам до директориумот admin кој се наоѓа во disk$oradata4:[tekic.oracle] тогаш тоа ќе го направам со следната команда

cd disk$oradata4:[tekic.oracle.admin] или ако веќе сум во disk$oradata4:[tekic.oracle] тогаш со cd [.admin]

ако сакам да се вратам едно ниво подолу, тогаш

cd [-]

Загради, загради и само загради и секогаш, речиси секогаш да се наведува комплетната патека...

Моментално базите кои ги администрирам се распоредени на неколку оперативни системи: Sun Solaris, AIX, RedHat Linux, Alpha OpenVMS и Windows (Овој последниов го ставив намерно на крај :-)).

Но сепак, не се жалам, интересно е :-)

Ако ви треба некаков help или совете, повелете, несебично ќе го поделам своето знаење со Вас (барем тоа што јас го имам апсорбирано).


Неколку корисни OpenVMS линкови:
OpenVMS Community Portal
HP OpenVMS Technical Journal
Documentation