Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Friday, June 02, 2006

Колку различни Linux дистрибуции постојат?

Сурфајќи, налетав на интернет страницата на DistroWatch каде што најдов неколку интересни информации поврзани со Linux дистрибуциите.

Колку дистрибуции на Linux постојат?
Според последните податоци изнесени на интернет страницата на DistroWatch до денеска се познати околу 350 различни дистрибуции на оперативниот систем Linux.

Каде најмногу се развиваат Linux дистрибуциите?
Според DistroWatch најголем дел од дистрибуциите се иницирани во САД. Германија, Франција, Канада и Јапонија се исто така активни. Листата на земји по бројот на иницирани дистрибуции можете да ја најдете овде.

Колку Linux дистрибуциите се независни една од друга?
Најголем дел од дистирбуциите всушност е модифицирана верзија на Debian, Fedora, Red Hat. 129 дистрибуции се базирани на Debian, 63 на Fedora, 50 на Knoppix, 12 на Red Hat итн. Но има и такви кои се тотално независни као на пример SUSE и нивниот број досега изнесува 29. (повеќе)

Кои дистрибуции се најпопуларни?
Според DistroWatch најпопуларен е Ubuntu, следи SUSE, Fedora, Mandriva, MEPIS итн.(повеќе)

Кои дистрибуции се бесплатни?
Секогаш кога станува збор за слободен софтвер, веднаш подразбираме дека тој би требало да биде бесплатен. Но, не е секогаш така. На пример 30-тина дистрибуции не се бесплатни меѓу кои се наоѓаат Red Hat (бесплатни се само постарите или beta верзиите), SUSE (бесплатната верзија доаѓаа со неколку рестрикции), Novell (нема опција за бесплатно користење).(повеќе)

Comments on "Колку различни Linux дистрибуции постојат?"

 

post a comment