Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Friday, May 12, 2006

Неколку збора за АБАКУС ...

Вчерашниот ден, 10 Мај бил Национален Абакус Ден во Јапонија. Пази, национален, неверувам дека бил неработен, ама сепак луѓето и одаваат почит на направата која била зачеток на технолошкиот бум кој допринел Јапонија, денес да биде тоа што е.

Малку историја

Самиот збор абакус има латинско потекло со грчки корени (abax или abakon) :-) и бе се превел како табла.

Таблата можела да биде од дрво, камен или метал со вовлечени жици или исцртани вертикални линии на кои се поставени камчиња. Манипулирајќи со камчињата, луѓето ги изведувале наједноставните аритметички операции како собирање, одземање, множење и делење. Во 1058 година Lee Kai-Chen го издава прирачникот за ракување со, како што тој го нарекол, "новиот" абакус. (линк до прирачникот)

Но, абакус не е најстариот уред за сметање. Најстарите направи за сметање се појавиле 500 години пред нашата ера, а најстариот зачуван примерок е Саламанската Табла која била користена од страна на вавилонците околу 300-та година пред новата ера. Примерокот на Саламанската Табла се чува во Националниот Музеј за Епиграфија во Атина.

И така со години луѓето ги употребувале направите за сметање, учеле од нив, сметале ...

Замислете во тоа време Customer Support ...

Корисник: Еј ми се заглавија камчињата на абакусот(читај:ми се блокира PCto)
HelpDesk: Дали проба да го треснеш од земја (читај: дали проба да го ресетираш)?
COOL А??? :-)

Или нешто како, колку камчиња имаш на абакусот (читај: Колку L2 cache имаш).

Интересно е што сите абакуси биле "лаптоп", т.е. мобилни сметачи, замислете сега наместо со лаптоп во кафетерија седите со абакус :-))))

Оние кои што сакаат да прочитаат нешто повеќе за Абакус, може да кликнат на следиот линк

Comments on "Неколку збора за АБАКУС ..."

 

Anonymous Bi said ... (1:57 AM) : 

Лудница се ова сметалкиве. Да се чуди човек како бре со неколку камчиња можат да се изведуваат такви апстрактни пресметки. А вакви абакуси стварно прв пат гледам :) Доста комплицирано изгледаат.

 

Blogger nikolani said ... (6:03 PM) : 

Мислам дека Јапонците не се нација која одава почит на направи. Информацијата што си ја постирал мислам дека повеќе се однесува на јапонскиот однос кон работата, знаењето и пред се на нивната прекрасна култура. Вреднувањето на она што вреди е клуч на успехот. Кај нас се вреднува повеќе она што НЕ вреди :(
Ја прочитав твојата статија за Линукс. Ме интересира твојот став (стручно мислење) за договорот што Македонија го потпиша со Микрософт?

 

Blogger Teko said ... (6:07 PM) : 

Во селедниот пост ќе го избесам мојот став за договорот што Македонија го потпиша со Микрософт

 

post a comment