Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Friday, April 07, 2006

Do you have my stapler?

Сте го гледале ли филмот Office Space? Знам дека сега има втор дел, ама јас го имам гледано само првиот и во него имаше еден лик кој се викаше Милтон (ете го на сликата). Типот беше преплашен, делуваше збунето и секое приближување на некој негов менаџер предизвикуваше земјотрес во неговото тело. Не ми се веруваше дека такви ликови воопшто постојат, но постојат и тоа многу. Тоа се всушност луѓе во години, кои плашејќи се да не го изгубат своето место се подготвени на секакви отстапки.

Немојте да мислите да останете програмери цел живот ако не сакате да изгледате како Милтон. Усовршувајте се, совладајте ја секоја нова технологија која е прилично иста со таа што ја знаете сега.

Архитект, Дизајнер, Проект Менаџер, Тим лидер, тоа се профилите во кои треба да се пресликате со тек на време, во спротивно ќе дојде некое детиште со 20-тина години кое од својата 3 година штрака на тастатурата и ... нормално дека ќе треба да барате нова работа ... нова работа на 50 години.

Comments on "Do you have my stapler?"

 

Anonymous Anonymous said ... (10:45 PM) : 

Затоа јас во ова ниедно време се усовршувам - читам за Технорати, тагови магови и ќе праам блог па макар немал ништо што да кажам. ;-)

 

Blogger Teko said ... (11:18 PM) : 

Браво бе младичу :-) !!!

 

post a comment