Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Wednesday, March 15, 2006

SourceForge.net најголема база на Open Source апликации. Ви ја претставувам Synergy.

SourceForge.net е најголемиот светски портал каде што можат да се најдат Open Source апликации. Содржи околу 100,000 кои се бесплатни и може да се симнат.

За секој проект се води историја на измени, поправка на грешки, проблеми кои постоеле и постојат итн.

Порталот има околу еден милион регистрирани корисници.

Порталот е сопственост на OSTG, Inc. ("Open Source Technology Group").

Како интересна аппликација можам да ви ја препорачам Synergy.

Synergy е алатка која овозможува користење на еден глушец и тастатура помеѓу повеќе компјутери кои може да работат на различни оперативни системи. Нема потреба од дополнитен хардвер. Единствено што е потребно за да апликацијата работи е TCP/IP конекција.

Јас ја пробав и ми остави голем впечаток. Поврзав два лаптопи и беше ептен интересно. Глушецот и тастатурата ми беа врзани на едниот лаптоп. Кога со глушецот ќе дојдам до десниот крај на мониторот и ако пробам да го движам понатаму тој се префрла на другиот монитор, т.е. другиот лаптоп. Автоматски и тастатурата сега е активна на другиот лаптоп.

Но, тоа не е се. Покрај префрлањето на глушецот и тастатурата, двата лаптопи делеа исти clipboard, така да можев да направам Copy на датотеки од едниот и со Paste да ги префрлам на другиот.

Автор на апликацијата е Chris Schoeneman. Истата може да работи на сите 32 битни верзии на Windows(95/98/NT/2000/XP), сите POSIX (Linux/BSD/UNIX-like OSes) и Linux. Изработена е во програмскиот јазик C++

Synergy можете да ја симнете од оваа интернет страница. Повеќе информации за апликацијата можете да најдете овде.

Вреди да се проба.

Comments on "SourceForge.net најголема база на Open Source апликации. Ви ја претставувам Synergy."

 

Anonymous Anonymous said ... (8:19 PM) : 

Bravo za ova!!!

 

Anonymous Bojan said ... (10:21 AM) : 

Bravo i od mene!

 

post a comment