Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Monday, March 20, 2006

Индија се соочува со недостиг на IT ресурси!

Изгледа дека Индија се соочува со недостиг на инжењери. IBM минатата година вработил нови 16,000 работници, а планира да вработи уште 50,000. Но, проблемот е што во последно време инжењери се наоѓаат многу тешко иако индијските универзитети произведуваат по 400,000 високо образувани кадри секоја година.

Проекциите покажуваат дека Индија ќе се соочи со недостиг од 500,000 квалификувани ИТ работници во 2010.

Инаку, некои од индијците кои работат во САД се враќаат назад во Индија, се разбира дека таму ќе примаат амерички плати.

Во разговор со некои мои индијски колеги дознав дека просечна плата на ИТ инжењер во Индија е 11,000 американски долари.

Ако Индија повеќе неможе да одговори на потребите на индустриските гиганти за работна сила, тогаш која е следната дестинација? Кина, се разбира, но еден ден и Кина ќе се соочува со истиот проблем

Кога на пазарот има недостиг од работна сила, тогаш неминовно е зголемувањето на платите и бенефитите на вработените со цел да се задржат старите квалитетни ресурси, но и да се привлечат нови инжењери кои би работеле во компаниите.

Е сега тука има и друго нешто. Платите ќе се зголемуваат, но тие ќе се зголемуваат се додека на работодавците им се исплати својот бизнис да го држат во тие земји( на пример во Индија), потоа ќе најдат нова земја која ќе биде "Индија" на Индија. Проблемот ќе се јави кога луѓето ќе почнат да ги губат работните места. Ако американците се навикнати на тоа, поради тоа што така им функционирал системот од секогаш, што ќе се случи со останатите?

Comments on "Индија се соочува со недостиг на IT ресурси!"

 

Blogger |BURGLAR| said ... (4:05 AM) : 

Jas imam informacii deka vo Kina isto kako i vo Indija pobarauvackata na luge za IT e zgolemena. Sto ke se sluci za nekoja godina mozam samo da zamislam.

 

post a comment