Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Thursday, March 02, 2006

Кратки вести од IT индустријата

Неколку кратки новости, за некој интересни за некој не :-)

Студија која потврдува дека користењето на мобилни телефони за време на авионски лет е опасно по безбедноста на летот

Студијата е направена од истражувачите на Carnegie Mellon University која потврдува дека користењето на мобилни телефони, лаптоп компјутери (WiFi) и други уреди кои користат радио бранови влијае врз работењето на GPS уредите во авионот.
Всушност ова влијание било многу поголемо отколку што се мислело.

За сега користењето на мобилни телефони е забрането од полетување до слетување на авионот. Лаптоп компјутери и сите останати електронски уреди може да се користат кога авионот е веќе полетан, но само ако се исклучени сите уреди кои користат радио бранови.

Во Европа некои компании дозволуваат користење на целуларна технологија за време на лет. повеќе

Превземено од The Register

**********************************

AMD го обвини Skype за не-фер игра со Intel

Имено, Skype 2.0 нуди опции кои што можат да се користат само на PC кое има Intel процесор.
Намерно или не Skype и Intel објавија дека работат на заеднички проект кој ќе овозможи 10 канална VoIP конференциска врска. Во почеток таа ќе биде овозможена само на корисниците чии PC-a користат Intel Centrino Duo mobile technology-базирани laptop компјутери, desktop PCs кои имаат Intel Pentium D, Pentium Extreme Edition, и најнови Intel Viiv процесори.

Превземено од The Register

**********************************

Oracle го предизвикува Google

Oracle го предизвикува Google не во интернет пребарувачи туку во Enterprise пребарувачи. Google соработуваат со консултантската компанија Bearing Point во креирање на сервиси за пребарување низ сите можни извори на информација во една компанија.
Oracle Secure Enterprise Search 10g нуди можност информацијата да биде лесно достапна на ниво на една компанија, притоа земајќи ги во предвид корисничките привилегии.
Информацијта може да се пребарува во E-mail пораките, документацијата, па дури и податоците во кориснички апликации.
Пребарувањето низ документи сместени во базата за Oracle не е ништо ново, но ново е можноста за пребарување низ други бази.
Засега имплементацијата на оваа технологија ќе биде доста скапа и ќе чини $30,000 по процесор.

Превземено од InformationWeek.
Друг линк - ComputerWorld.
***********************************

Понекогаш ќе објавувам вакви новости.
Се разбира дека може да ги најдете и на други интернет страници.

Comments on "Кратки вести од IT индустријата"

 

post a comment