Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Friday, February 10, 2006

SAP: Индија станува скапа за outsourcing проекти

Индија станува скапа за offshore сервиси. SAP ќе бара евтини програмери во Кина или во замјите од Источна Европа, изјави Frank Hartman, портпарол на SAP (овде).
Според National Association of Software and Service Companies (NASSCOM), Индија во последната фискална година, ја зголемила својата outsourcing индустрија за 32%, односно направила 23,4 милијарди долари. (линк)

Од друга страна се повеќе компании сакаат развојот на своите продукти да ги вратат во рамките на својата компанија, бидејќи така би имале поголема контрола. Интересна колумна може да прочитате овде.

Comments on "SAP: Индија станува скапа за outsourcing проекти"

 

Anonymous Развигор said ... (1:58 PM) : 

Петар Кајевски, авторот на „Најди!“ има магистрирано на ЛСЕ на тема поврзана со македонски компании што нудат аутсорсинг и слични услуги. Минатата година одржа претставување на студијата во Фондацијата Метаморфозис. Преку линкот е достапна и презентацијата од предавањето, со главните заклучоци.

 

Blogger Teko said ... (4:24 PM) : 

Одлична презентација, само што ја погледнав. Му ја препорачувам на секој да ја погледне.

 

Blogger volan said ... (7:13 PM) : 

Супер е тоа со презентацијата - за идеи одамна сме докажале дека сме шампиони - но кога ке треба да направиме некоја пара и почнеме да профит слаби сме - се се жалиме дека нешто ни смета.

За одлив на мозоци одмна не се ни збори веќе - на сите ни е познат проблемот - Тeко и таквите како Тeko одамна си го фатиа правецот на одлив на мозоци...

Оутсорсингот е последна шанса да остане по некој квалитетно образовен кадар во земјата ни...

 

post a comment