Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Monday, February 13, 2006

Oracle го купува и PHP?!

По се изгледа Oracle заедно со купувањето на Zend, ќе го купи и нивниот продукт PHP.
После првичните непотврдени информации, почнаа да стигаат потврди од страна на преставници на Oracle. Една од нив е дека Oracle планира да потроши 600 милиони долари во шопинг на фирми кои имаат Open Source продукти.
Се започна со шпекулацијата дека Oracle ќе го купи JBoss, понатаму информациите се проширија и на Zend и SleepyCat, но неможев ни да замислам дека Oracle го ставил и PHP во "корпата за купување".
Според проценките кои ги изнесе BusinessWeek, за JBoss Oracle ќе потроши не повеќе од 400 милиони долари, За Zend и PHP до 200 милиони, а SleepyCat е неспореднливо мал во однос на претходните, но сепак неговата цена ќе се знае деновиве.
Инаку 600 милиони се смешна сума за Oracle, во споредба со годишната продажба, што оваа компанија ја прави, која изнесува 16 милијарди долари.

Какво влијание ќе има овој шопинг на Oracle врз светскиот пазар?

- JBoss досега е симнат 16 милиони пати (се разбира не се коирсти толку)
- Познато е дека 18 милиони интернет страници се изработени во PHP
- SleepyCat само што зема замав во полето на Open Source базите на податоци.

Сеуште не се знаат крајните намерите на Oracle, а најголемото прашање кое се поставува е:

Како ќе изгледа Open Source светот откако чичко Larry ќе ја помине својата "картичка" преку касата на големиот маркет наречен Open Source?

Еве линкови до некои поопширни статии во кои е опфатена оваа тема:
BusinessWeek: Oracle's Open-Source Shopping Spree
eWeek : Ellison-Fleury: A Match Made in Heaven or Hell?
eWeek: Oracle Planning to Eat the Entire Open-Source World

Comments on "Oracle го купува и PHP?!"

 

post a comment