Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Saturday, February 11, 2006

Oracle сака сериозно да се вмеша во Open Source светот

Интересна статија за аспирациите на Oracle да купува Open source продукти.
Пред некое време напишав пост дека Oracle размислува да го купи JBoss. Е па шпекулациите полека се претвараат во стварност.
Oracle не само што сака да го купи JBoss, туку сака да ги куои и Zend и Sleepycat.
Портпаролите на овие компании сеуште не ги коментираат овие информации кои се сеуште во ранг на озборувања, но кај што има чад има оган, а чадот овојпат прилично е густ.

Како потврда на сите овие озборувања доаѓа и изјавата на Larry Ellison дадена оваа среда (8ми Фебруари) на конференција во Санта Моника:


We are moving aggresively into open source. We are embracing it. We are not going to fight with this trend. We think if we are clever we can make it work for our advantage


Business Week коментира дека Ellison сака да стане најбитен играч на пазарот за производители на софтвер и дека сака да ги насочи сите клиенти само во "една продавница".

Повеќе за статијата, како и интересни коментари може да прочитате на интернет страницата на Business Week.

Comments on "Oracle сака сериозно да се вмеша во Open Source светот"

 

post a comment