Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Thursday, February 09, 2006

Излезе најновата верзија на Oracle JDeveloper 10g

Излезе најновата верзија на, за мене, најдобрата алатка за развој на Java апликации Oracle JDeveloper 10g.
Oracle JDeveloper 10g Release3 (Version 10.1.3) може да се симне од интернет страната на Oracle.

Jdeveloper е бесплатна алатка и може да се користи за развој на било Јava базирани апликации (J2EE, EJB, JSF, ADF итн). Има вграден Апликациски сервер, OC4J, за кој немам некое добро мислење, но сепак дека е доволен за тестирање или за правење на мали апликации.
Без проблем може да се користи со било кој друг апликациски сервер како Apache Tomcat, Oracle Application Server, BEA WebLogic итн.
Јас го користам со BEA WebLogic Server 9.0, и можам да кажам дека за развој е одлична комбинација.
Зошто го ставам JDeveloper пред другите?

Најмногу поради начинот на кој можам да користам Oracle база во апликациите. Работењето е стварно едноставно, а имам и опции директно да правам промени во базата, исто како да имам OEM пред мене (добро не баш исто, ама за развој е доволно).

Добро е организиран со одличен распоред на менија, алатки, прозорци, итн. Работната околина ми годи најмногу поради фактот дека Borland-ови инженери работат на развојот на JDeveloper, па IDE-то ме потсеќа на Delphi, кој го користев многу одамна.

Како и да е, JDeveloper е навистина одлична алатка ... добро, бара малку повеќе меморија (мин. 512МB, 1GB e препорачливо), но на крај се исплати.

Пробајте го, нема да зажалите ...

Comments on "Излезе најновата верзија на Oracle JDeveloper 10g"

 

post a comment