Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Saturday, February 04, 2006

Oracle планира да го купи JBoss?!

Oracle се спрема да го купи JBoss.
Ова се последните информации кои може да се најдат на Java Industry News порталот.
Ова сеуште е во рангот на шпекулации, но кај што има чад има и оган.

Зошто Oracle би сакал да го купи JBoss?

Дали сака да го тргне од списокот на конкуренти за својот Oracle Application Server, кој и не постигна некој голем успех? Дали сака да оди по чекорите на Phillippe Kahn кој во 1991 година ја купи dBase базата на податоци со цел да ја тргне од патот на својата Paradox база?

Или пак можеби чичко Larry Ellison сака да се плетка малку и во Open Source светот.
Да не заборавиме дека Oracle минатиот Октомври го купи InnoDB Storage engine-от на MySql. После тој "шопинг" купувањето на JBoss би бил втор Open Source продукт во сопственост на Oracle.

Имајќи го во предвид стратешкиот договор кој Oracle го склучи со Sun Microsystems, може да се каже дека Oracle спремаат нешто "крупно". Што е тоа, се надевам ќе дознаеме наскоро.

Од мене толку, кој сака да чита повеќе за оваа вест еве му линкови:

eWeek
Java Industry News

Comments on "Oracle планира да го купи JBoss?!"

 

Anonymous Јован said ... (1:46 PM) : 

ова е интересен развој на настаните... Лери дефинитивно ќе го промени изгледот на FOSS понудата... JBoss беше исклучително битен „играч“ во сериозните веб апликации.

 

post a comment