Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Friday, February 03, 2006

Kama Sutra напаѓа денес. Побрзајте да се заштитите

Kama Sutra или W32.Blackmal.E@mm
Ако не сте се заштитиле на време, сега можеби е и касно но сепак еве ви линкови од некои производители на анти-вирус апликации кои имаат направено алаткa или процедура за чистење на вирусот.

Symantec
F-Secure
Bit Defender

Црвот "Blackworm" познат и како Kama Sutra, MyWife.E или Nyxem. E користи праќа е-mail пораки кои содржат порнографски материјали. Луѓето од "љубопитност" ги отвараат attachment-ите и го заразуваат својот систем.
Црвот се активира секој 3 ден во месецот и се обидува да модифицира некои file-ови на системот кои имаат одредена екстензија. После модификацијата тие се коруптирани и неупотребливи.
Екстензиите кои се напаѓаат се .dmp .doc .mdb .mde .pdf .pps .ppt .psd .rar .xls .zip
Пораката која "Blackworm" ја впишува е "DATA Error [47 0F 94 93 F4 K5]"
Subject-от на e-mail пораката го има следниот текст:

*Hot Movie*
A Great Video
eBook.pdf
Fw:
Fw: DSC-00465.jpg
Fw: Funny :)
Fw: Picturs
Fw: Real show
Fw: SeX.mpg
Fw: Sexy
Fwd: Crazy illegal Sex!
Fwd: image.jpg
Fwd: Photo
give me a kiss
Miss Lebanon 2006
My photos
Part 1 of 6 Video clipe
Photos
Re:
Re: Sex Video
School girl fantasies gone bad
the file
Word file


Првата негова активност е забележана во почеток на Јануари.

Се проценува дека околу 300,000 компјутери се моментално инфицирани. Црвот се шири со доста голема брзина и превенцијата е задолжителна.


Ако не ви е заштитен компјутерот, побрзајте , утре е 4 Фебруари, но 3 Март ќе дојде за еден месец.

Comments on "Kama Sutra напаѓа денес. Побрзајте да се заштитите"

 

Anonymous Anonymous said ... (5:40 PM) : 

Makedonija najmalku ke bide napadnata zatoa sto ima 5% (a moze i pomalku) korisnici na internet. Pa mozam da kazam deka poradi skapiot internet na MT NET ljugeto se "zastiteni" od ovoj crv :).

 

Anonymous Anonymous said ... (11:19 PM) : 

Vo Vero vo taftalidze kupiv F-secure. Ima apsolutna zastita. Po mene Fincive napravile najbolji AV program. Go preporacuvam na site

 

post a comment