Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Sunday, January 29, 2006

Skype идеален за хакери

Само што ја прочитав веста која ме многу ме разочара. Skype е мојот омилен instant messenger, го користам најмногу за Voice Chat. Поради применетата VoIP технологија, се користи во светот и за телефонски разговори. Во САД многу и не се исплати претплата на Skype, бидејќи разговорите се и онака џабе (13.9 центи/минута за Македонија, 4.5 центи минута секаде во САД), но сепак како Voice Chat систем дава најдобар и најчист сигнал од било кој друг Chat систем (MSN, Yahoo, ICQ).

Е сега, истражувачите од Cambridge University и Massachusetts Institute of Technology (MIT), во четвртокот предупредија дека апликациите кои нудат можност за интернет разговори, како што е Skype, се многу порозни на напади од хакери.

Имено, проблемот лежи во тоа што таквите апликации не се веднаш спремни за коментирање. Постои временски интервал пред корисниците да почнат да си праќаат пораки. Тој временски интервал може да се искористи од страна на хакери да ја нападнат мрежата која се користи за комуникација.

Сепак, според The Communications Research Network (CRN), сеуште се немаат приметено никакви напади. Ова е само предупредување за превземање на превентивни мерки во случај на напад.

Повеќе

Поздрав,
Михајло

Comments on "Skype идеален за хакери"

 

post a comment