Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Monday, January 30, 2006

Oracle: Симнете го најновиот patch DB18.

Ако користите Oracle база на податоци, побрзајте да го симнете најновиот patch кој Oracle го издаде минатата недела.
Имено се работи за patch DB18, кој ја поправа "дупката" која дозволува неовластени корисници да ја изменат аутентификацијата на базата и да станат "супер корисници", односно администратори.
Проблемот први го откриле инженерите од Imperva. Според Shlomo Kramer, CEO на Imperva, пропустот може да предизвика сериозни последици и се надева дека до сега не бил откриен од страна на хакери.
Инаку, инженерите на Imperva Application Defense Center го лоцирале проблемот пред неколку месеци. Уште повеќе, проблемот датира многу одамна почнувајќи од верзијата 8i.
Се работи за можноста било кој корисник да може да си додели DBA привилегии при самото логирање.

Значи сите кои користите Oracle 8i, 9i, 10g право на овој линк ако не сакате да имате проблеми со несакани гости.
Инаку Oracle на своите корисници веќе им испрати e-mail пораки со комплетна информација за проблемот и им ја објасни потребата за итно инсталирање на најновиот patch.

Повеќе за проблемот можете да најдете овде.

Јас веќе го симнав и инсталирав,

Поздрав,
Михајло

Comments on "Oracle: Симнете го најновиот patch DB18."

 

post a comment