Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Monday, January 30, 2006

DR: Имаме бекап, сигурни сме... Аха, сигурно!!!

Во еден од претходните текстови, пишував за тоа што значи да се има Disaster Recovery (DR) стратегија.
Текстот беше повеќе наменет на имање стратегија за заштита на податоците и брзо подигање на продукцискиот систем во случај на некоја елементарна непогода.
Сепак, под имање на Disaster Recovery стратегија не се подразбира имање само стратегија за заштита на податоците.
Многу грешки можат да се случат со невнимание или со занемарување на значајноста на некои проблеми.
На пример, вашата фирма вработува консултант, кој пропагира користење на најсуфистицирана технологија. Вие импресионирани од неговото знаење(најголема грешка на нашите менаџери, да го ценат туѓото повеќе отколку своето) сесрдно ги прифаќате сугестиите и ... проектот почнува да се реализира. После неколку месеци заклучувате дека вашите програмери не се доволно обучени за работа на избраната технологија. Консултантотн го нема повеќе. Ви требаат екстра пари за обука на вработените. Голем дел од кодот е неупотреблив, бидејќи вашите луѓе не биле целосно вклучени во изработката на истиот. Треба да направите промени во кодот, но тоа не е возможно, или пак треба време.
Резултат ... проектот не функционира, губите време, пари ... катастрофа :-).

Денеска најов интересна статија "20-те најголеми грешки кои треба да се избегнат".

1. Botching your outsourcing strategy
2. Dismissing open source -- or bowing before it
3. Offshoring with blinders on
4. Discounting internal security threats
- многу интересен проблем. Според Gartner, 70% од безбедносните проблеми кои се случуваат се предизвикани внатре во компанијата.
5. Failing to secure a fluid perimeter
6. Ignoring security for handhelds
7. Promoting the wrong people
- Се случува многу често :-)
8. Mishandling change management
9. Mismanaging software development
- Ова е проблем кај многу наши фирми. Всушност, нашите менаџери повеќе сакаат да вработат нов, неискусен програмер, отколку да го задржат искусниот (кој некако се осудил да побара зголемување на својата плата). Ова води кон губење на една алка од синџирот кој функционирал претходно.
Нема да споменувам имиња на фирми, но една Македонска фирма е пред пропаст поради водењето на ваква стратегија.
Еден мој колега од факултет, сега успешен менаџер, размислува дека со вработување на двајца нови програмери (почетници) може да ја покрие работата на програмеркој има 2 години искуство во работење на тековни проекти во фирмата.

“IT managers should devote most of their free time to [finding] the best people. Almost nothing else matters, really”.

10. Letting engineers do their own QA
- Се случува многу често во фирмите во Македонија.
Аха, супер е функционира, ајде да одиме сега на пиво. :-)
11. Developing Web apps for IE only
- И после зошто не ни функционираат некои сервиси на Firefox, Opera, Netscape.
12. Relying on a single network performance
13. Throwing bandwidth at a network problem
- Многу често може да слушнам..."Мрежата не им е добра до bandwidth-от е".
Проверете си го прво кодот на апликацијата.
14. Permitting weak passwords
- Е ова го има секаде.
15. Never sweating the small stuff
16. Clinging to prior solutions
17. Falling behind on emerging technologies
18. Underestimating PHP
19. Violating the KISS principle
- KISS (keep it simple, stupid) ... Совршено.
20. Being a slave to vendor marketing strategies

Кој сака повеќе да чита одделно за секоја од причините нека отиде на следниот линк

Ако заклучите дека правите некоја од гореспоменатите грешки, поправете ја додека имате време.

Од мене толку,

Поздрав

Comments on "DR: Имаме бекап, сигурни сме... Аха, сигурно!!!"

 

post a comment