Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Wednesday, January 18, 2006

Колку пари толку музика

Кога живеев во Македонија, на мојот компјутер немав ама баш ниеден легализиран софтвер (со исклучок на freeware и shareware алатките).
Се прашував колку се глупи западњациве, па даваат пари за алатки кои што можеш да ги најдеш на net и да ги download-раш бесплатно. А за crack, се знае astalavista.box.sk, иако после треба да се соочиш со еден куп разноразни животињи почнувајќи од црвови, тројански коњи, вируси и што ли уште не.
Но... :-) ги имав сите можни антивирусни програми кои што постоеа во тоа време, па се чуствував сигурен, иако одвреме навреме се чудев како мојот компјутер се понаша така идиотски па се рестартира на сред работење, еден ист file го има во секој folder (Nimda Worm) или пак OS-от се подига на секое парно стартување (смешно нели...)
Но, јас официјално немав никакви вируси, тројанци, црви. Моите пет/шест антивирусни пакети не покажуваа ништо.
Кога сепак ќе заклучев дека се работи за нешто несакано, губев цели денови, па и недели да го исчистам компјутерот.
Сум живеел во илузија дека сум зезнал некого со тоа што сум дошол многу лесно до software.
Сега живеам во САД.
Пред неколку месеци купив нов компјутер, и со него добив антивирус програм (беше trial 60 дена). Го добив истиот антивирус програм за кој што во македонија имав најнегативно мислење, кој ми го правеше компјутерот р'шум.
Нема да спомнувам имиња и фирми, не сакам да фаворизирам никој, нити да правам маркетинг без пари :-).
Си реков зарем ова с...е ќе го користам. Сепак решив да го оставам и да видам како функционира.
Во наредните 60 дена не забележав никакво чудно понашање, уште повеќе, апликацијата ми сигнализираше секаков обид за пристап на мојот компјутер од "надворешно тело".
Интересно беше и однесувањето на компјутерот на мојот пријател, кој го користеше истиот антивирус софтвер. Компјутерот му беше полн со вируси. Ги познав пошто забелешав некои како работат некои процеси кои се специфични за некои вируси. Но, неговиот програм покажуваше дека нема никаков вирус на неговиот компјутер. Ми се пофали дека download-ирал crack и ме зезаше кога му реков дека сакам да си купам корисничка лиценца.
Си купив корисничка лиценца. Чинеше $39.99.
За тие пари покрај сигурност добив и support 24x7.

Сепак важи ... Колку пари толку музика :-)

Поздрав,
Михајло

Comments on "Колку пари толку музика"

 

post a comment