Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe ...
Albert Einstein

A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human ...
Alan Turing

Two things control men's nature, instinct and experience ...
Blaise Pascal

Thursday, June 23, 2005

Јужна Кореа на Open Source

Јужна Кореа има намера да постави сопствена платформа за работа базирана на Open Source во 10,000 училишта.
New Education Informatio System (линк1, линк2) е името на проектот кој се базира на домашната дистрибуција на Linux која е позната под името Buyeo, која веќе две години е дел од пилот проектот кој се води во 190 училишта во Сеул.
Jin Ko Hyun, претседателот на Korea IT Industry Promotion Agency (KIPA), која стои зад проектот вели дека овој потфат не е насочен против Microsoft, туку главна цел е да се потикне развојот во домашната софтверска индустрија.
Ова всушност е еден позитивен пример како би требало да се одвиваат работите и во нашата земја.

Comments on "Јужна Кореа на Open Source"

 

Blogger Darko156 said ... (3:32 PM) : 

Признавам не сум многу стручен да коментирам за развивање на софтвер или пак за тоа кој е подобар или полош. Ама знам да си кажам дека во едно општество, по цена и да се вика е-општество, има место за двата вида софтвер, само треба да се осмисли убаво кој каде ќе се применува. Во секој случај треба да се оди напред во двете гранки, а на кој како му одговара така ќе си прави. Неколку пати напоменувам дека информатичарите не можат да направат е-општество сами. Тие се основата, логистиката ама општество не се креира внатре во компјутер со софтвер па макар бил тој и многу скап.

 

post a comment